WIFO Research Seminar, Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung, Wien, 06.09.2023 12:30, https://tinyurl.com/7cajsbe7
This lecture will take place at WIFO. However, you can also participate via MS Teams, see link above.
Organised by: Austrian Institute of Economic Research
Although there is a substantial body of literature examining the impact of innovation on agricultural productivity, there
is limited empirical evidence regarding the effects of digitalisation, particularly in relation to livestock farming. This
lack of literature may be due to the unavailability of farm-level data. We employ accounting data from pig farmers to estimate
total factor productivity using the control function approach. Then, we examine the various factors that affect the productivity
growth of farmers, such as ICT investments, farm size, and the age of the farmers.
Organised by: Austrian Society of Agricultural Economics
Der Markt für Lebensmittel ist sehr heterogen und vielfältig und ein besonderes Marktsegment ist die öffentliche Beschaffung.
Zu diesem Segment liegen derzeit nur wenige Befunde vor und in dem vorliegenden Beitrag wird zum ersten Mal für Österreich
ein Überblick über Charakteristika und Besonderheiten vorgelegt. Die Datengrundlage und die Auswertungsmethode werden vorgestellt
und erste Befunde werden präsentiert. Die Rolle der öffentlichen Beschaffung im Hinblick auf die Erreichung gesellschaftlicher
Ziele wird diskutiert. Das Augenmerk gilt dabei besonders der Herkunft der Lebensmittel.
Organised by: Austrian Society of Agricultural Economics
Der COVID-19-Schock hat im Frühjahr 2020 vor allem in der Phase des "Herunterfahrens der Wirtschaft" zu einem beispiellosen
angebotsseitigen Einbruch der wirtschaftlichen Aktivität geführt. Der Angebotsschock hat sich in weiterer Folge auch zu einer
nachfragegetriebenen Rezession verwandelt. Die staatlichen Gegenmaßnahmen auf Unternehmensebene haben versucht, diese Auswirkungen
für die betroffenen Unternehmen klein zu halten. Im vorliegenden Beitrag werden die Folgewirkungen für die österreichische
und europäische Lebensmittelwirtschaft anhand von Auswertungen der Konjunkturumfragen veranschaulicht. Die Ergebnisse zeigen,
dass die Nahrungsmittelindustrie in geringerem Ausmaß betroffen war. Die Lage der österreichischen Nahrungsmittelindustrie
unterschied sich jedoch vom EU-Durchschnitt. Diese Ergebnisse bilden somit die Basis für Folgeuntersuchungen, um die Gründe
dafür aufzudecken.
WIFO Research Seminar, Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung, Wien, 25.08.2020
The topic of this seminar is the effort of EU and Mercosur countries (Argentina, Brazil, Paraguay, Uruguay) to improve trade
relations and to use the momentum of induced economic growth to achieve goals of common interest that go beyond improving
the flow of goods. It explores the state of knowledge, with a focus on agricultural and environmental topics, presents quantitative
assessments and identifies issues which need further inquiry. The findings are intended to support facts-oriented discussions
about Mercosur in Austria.